Fejér Miklós (a Régi Sipos étterem tulajdonosa)

A világ legjobb halászleve

fejer jobbrolHat éven át, 1936-tól 1944-ig a nevelő apja révén - aki rokona volt Seregi Andor igazgatónak – bejáratos volt az Operett Színházba, megnézte az összes bemutatót, időnként be-bekukucskált a Moulin Rouge-ba meglesni a tánckart, hallotta az Arizonában zongorázni Cziffra Györgyöt, látta mulatni Jávor Pált. Amikor kitört a háború, együtt szorongott a légópincében Honthy Hannával, Kiss Manyival, Latabár Kálmánnal, majd amikor a sors úgy hozta, segített feldarabolni az Operett Színház díszleteit, hogy legyen mivel fűteni. Most a Régi Sipos Halászkert tulajdonosa. Odajár hozzá a fél főváros, politikusok, sportolók, híres közéleti személyiségek. Személyes véleményem, hogy nála lehet a világ legfinomabb halászlevét enni. Ezzel az észrevételemmel azonban nem vagyok egyedül, hiszen karácsonykor jó kétezer adagot kell főzni ahhoz, hogy kielégítsék azoknak az igényeit, akik Szenteste halászlével köszöntik az ünnepet. Az urat, aki birtokában van a mennyei étel receptjének titkával, Fejér Miklósnak hívják - hat éve építtette fel az óbudai vendéglőt családjával. – Bevallom őszintén, régebben egyáltalán nem kedveltem a halászlét, azóta szerettem meg, amióta valamelyik sajtótájékoztatón az egyik kollégám nyomatékosan felhívta a figyelmemet, hogy ha jót szeretnék enni, akkor ne mulasszam megkóstolni a vendéglő specialitását. Hogy ki volt a jótevőm, már nem emlékszem rá, de hálás vagyok az ötletért, mert ritka finomsággal bővült a kedvenc ételeim száma. Van valami titka a jó halászlének? – Az a recept, amelynek alapján főzzük, és már főztük azelőtt a Matróz csárdában is, a Sipos családtól származik, amelyet ötvöztünk a Kolozsvárról származó kiváló szakácsnő, Rózsi néni receptjével. Egyébként nem nagy ördöngösség, csak friss hal kelI hozzá, meg szív és lélek. Kissé pepecselős az elkészítése: már reggel hatkor oda kell tenni, hogy délre meglegyen, de valóban sokan járnak hozzánk amiatt, hogy megkóstolják a halászlevünket. – Nagy népszerűségnek örvend a vendéglő a sportolók körében is, a régi labdarúgó csillagokon kívül előszeretettel választják találkozóhelyül a mai sportolók is. Gyakran látni itt Puskás Öcsit, Hidegkúti Nándort, a kézilabda és vízilabda válogatottat, a világbajnok fogathajóinkat, a Lázár fivéreket, vagy a Dunaferr bajnok futballcsapatát, és még sokáig sorolhatnánk, hosszú a lista. Hogyan alakult ki a sportos vendégkör? – Tudja, Erzsébeten nőttem fel, iskolába is odajártam. Amióta az eszemet tudom, vonzódom a sporthoz. A testnevelő tanáraim, dr. Konoróth Gyula, és Csányi Zoltán, akik megszerettették velem az úszást, az atlétikát, és a kosárlabdázást, hagyták, hogy kedvemre sportoljak, bár nem volt hozzá különösebb tehetségem. A grundon egyébként együtt nőttünk fel Budai Tunyával, meg Balogh II Sándorral, és egy sor híres futballistával, aztán az 50-es években a Benedek testvérekkel, az utóbb öttusa olimpiai bajnok Gáborral, valamint Ferenccel, Balczó András későbbi mesterével. Eljártunk a futballmeccsekre is, abban az időben ugyanis ez az egyik legjobb szórakozás volt, így én is ott szorongtam a barátaimmal a zsúfolásig telt lelátón. Talán nem csoda, hogy a feleségemmel is sportpályán ismerkedtem meg, ezelőtt 47 évvel, azóta is boldog házasságban élünk. Később, amikor a vendéglátóiparban kezdtem dolgozni, a sportolók előszeretettel jártak azokba a vendéglőkbe, ahol dolgoztam. Emlékszem, a Matróz csárdát rendszeresen útba ejtették a Rudasból vagy a Gellért fürdőből jövet a válogatott sportolók, hogy megegyenek egy jó halászlét, rántott békacombot, csiga pörköltet vagy más különlegességet. Szóval egyre többen érezték jól magukat, és egymásnak ajánlották az üzletet. Majd amikor elkerültem más helyre, a vendégkör is követett. Így volt ez a Kikelet vendéglő esetében, majd most, a Régi Sipos Halászkertben is. Rengeteg jó barátra tettem szert az évek során, akik örömmel látogatják azokat a helyeket, ahol éppen dolgozom. – Gondolkodott már azon, hogy miért? – Bevallom nem, de a vendéglátás alapjainak elsajátításáért a rokonaimnak lehetek hálás, akik beavattak a szakmába, no meg Mocsári Ferenc főpincérnek is sokat köszönhetek, aki tisztességre, becsületre nevelt, meg arra, hogy akivel beszélek, nézzek a szemébe. Azt is gyakran mondta, fiam, sose igyál sört és pálinkát, nehogy alkoholista legyél, inkább fogyassz jó minőségű bort egy kevés vízzel, de azt is csak mértékkel. Egyébként meggyőződésem, hogy a vendéglátást csak szívvel-lélekkel szabad csinálni, egyébként nem ér egy lyukas garast sem. – Hát a szerencsejátékról mi a véleménye? – A kitartásommal ott sincs baj, mert a nagyobbik lányom kétéves kora óta lottózom, még arra is képes voltam hajdanán, hogy a Nádor utcai lottózóba taxival vigyem el a szelvényt, nehogy lemaradjak a húzásról, de ez sem segített, mert egy kezemen megszámolhatom, hányszor volt kéttalálatosom, úgyhogy tanácsot nem adhatok, mert ebben sohasem volt szerencsém. Akkor inkább beszéljünk a halászléről, mert abban ,,otthon vagyok".

2000. július

Komment a cikkhez


kilenc + 8 =


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges