Koltai Róbert

A fájdalomteli nevetés

koltai

Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy színészként tragikus és komikus szerepeket egyaránt játszik, rendezőként azonban a vidámabb műfajhoz kötődik, egy interjúban azt válaszolta: ,,Talán, mert igazából nem rendező vagyok, hanem színész. A színházi rendezésekre, vagy a Patika című tv-sorozat megrendezésére ugyanúgy felkértek, mint egy-egy szerepre, vagyis általában nem én választok. Amit igazán akartam, az a filmcsinálás. És ott a fájdalomteli nevetés izgat a legjobban, hiszen én így látom a világot.”

E sorok 1995-ben jelentek meg a Népszavában, két évvel a ,,Sose halunk meg” című film premierje után. Azóta további négy filmmel gazdagította a filmgyártásunkat: a Szamba 1996-ban, a Kern Andrással közös rendezésű ,,Miniszter félrelép’’ 1997-ben, az ,,Ámbár tanár úr” 1998-ban, a Csocsó, avagy éljen május 1-je!” 2001-ben aratott az országhatárt messze meghaladó sikert. Ez év március 16-án pedig megkezdődött legújabb filmje, a Világszám címet viselő produkció forgatása.

– Elárulható valami a történetből?     vilagszam

– A film egy bohóc-párról szól, kétpetéjű ikrekről, akik az 1900-as évek elején születtek, majd végigbukdácsolták az előző századot. Az ő életüket kísérjük figyelemmel 1953-tól öregkorukig, a 70-es évekig. A csúcspont, és a történet zöme 1956. október 23-a körül játszódik. Erről a korszakról eddig kizárólag drámákat láttunk. Igaz, ez sem vígjáték, hanem tragikomédia: az ikerpár egyik fele, Dodó, akit Gáspár Sándor kelt életre, 1953-ban börtönbe kerül az ikerpár másik fele, Naftalin miatt, akit magam alakítok. Amikor kitör a forradalom, ki akarja szabadítani a testvérét, ami kalandos, olykor humoros, máskor megrázó pillanatokon keresztül sikerül is, de helyette ő kerül a börtönbe, vagyis a megtorlást neki kell végigszenvednie. Ám közbelép az isteni gondviselés…

– Hol játszódik a film?

– Három nagy helyszínen forgatunk: Budapesten és környékén, Szatmárnémetiben – emiatt a helyi színház a forgatás két hetére leállt, valamint Nyíregyházán, ahol az önkormányzat anyagilag is támogatást nyújtott. Ezt azzal próbáltuk meghálálni, hogy a városi színház jó néhány színészét felkértük, szerepeljen a produkcióban. Egyébként vannak jelenetek, amelyeket tanyán veszünk fel, másokat országúton, de lesz benne tank is, meg kirgiz katonák… A forgatókönyvet, amelynek első változata is ragyogóan sikerült, Horváth Péter írta. Azóta többször átírtuk, újabb ötletekkel gazdagítottuk, úgyhogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy páratlan szórakozást nyújtsunk a nézőknek. Erről gondoskodnak a szereplők is, többek között Bodrogi Gyula, valamint az Oscar-díjas Jiri Menzel, aki szintén játszik a filmben.

– Ő februárban Budapesten, a József Attila Színházban járt…

– Valóban, megtisztelte a Francis Veber ,,Balfácánt vacsorára” című előadásunkat , amelyet akkor játszottunk 151. alkalommal. Szinte hihetetlen, hogy a darab ilyen sokszor ment, mégis olyan friss, mint az elején.

balfacan

– Volt szerencsém megnézni, valóban fergeteges sikert aratott, a nézőtér tele, a pótszékek tele, a közönség gurult a nevetéstől. Francois – akit ön alakít –, együgyűsége határtalan. Önnek viszont – úgy tűnik –, a teherbíró képessége határtalan, hiszen szinte emberfeletti, hány feladatnak tesz eleget.

– Valóban, a József Attila Színház művészeti vezetőjeként Léner Péter igazgató úrral közösen döntünk, ki rendezze az új darabokat, mi legyen a szereposztás. Miközben több szerepet játszom a saját színházamban, az Operettszínházban Sir Basilt alakítom a Luxemburg grófjában. Örömmel vállaltam az ,,Én és a kisöcsém” című darab rendezését a főiskolásoknak, akiket imádok, pedig rengeteget rosszalkodnak, de mindent meg lehet nekik bocsátani, mert tehetségesek. És mindehhez jött az új film forgatása, amelynek a fiam a producere – ez pedig büszkeséggel tölt el. Igaz, ráment az összes pénzem, amit gyűjtöttem, és nem tudni, visszajön-e valaha, de úgy hiszem, ez méltó, szép szenvedély.

Az önéletrajzában olvastam: ,,Vannak néhányan, akik igazán fontosak a számomra: az egyik legfontosabb Te vagy, a néző. Ha Te nem vagy, az én létjogosultságom is megszűnik. Szeretnék minél többet adni neked, de ehhez szükségem van arra, hogy megbízz bennem. A játék az életem, nem tiltakozom, ha ezt a szememre veted. De ne feledd, én nem csak Veled vagyok, hanem érted is.’’

2003.

Komment a cikkhez


4 − = nulla


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges