Belső utazás – stresszoldó tréning

„Bár az évek során az ELTE-n több diplomát is szereztem, végül Brandon Bays a Belső utazás című könyvében, és az általa kínált módszerben találtam meg azt a valamit, amit azt hiszem, mindig is kerestem. Amióta rendszeresen teszek utazásokat „önmagamban”, az életem sokkal „élőbb” lett, az öröm sokkal örömtelibb, a fájdalom érzése elemibb, az együttérzés mélyebb. Engedem, hogy minden mélyen megérintsen: a jó és a rossz is – ha egyáltalán létezik ilyen polaritás” – vallotta az interjú során Heltay Klára, a könyv fordítója.

- Először szeretnék gratulálni a ragyogó fordításhoz, azután kérem, mondd el, hogyan akadtál rá Brandon Bays könyvére!

- Egy személyes krízis idején találkoztam a könyvvel, 1999-ben, amikor húsz évig tartó, sokáig harmonikusnak tartott házasság után a férjemmel elváltunk egymástól. Már egy ideje mindketten éreztük, hogy megrekedt, beragadt az életünk, a munkánkban éppúgy, mint a kettőnk kapcsolatában. A válás mégis csapásként ért, talán azért is, mert a szüleim 10 éves koromban elváltak, sixtuséppen ezért nagyon fontos volt a számomra, hogy a gyerekeim teljes családban nőjenek fel. Azt hiszem, a gyerekkori élmény kapcsán fogadtam meg, hogy ha valami hasonló történne velem, tartozom magamnak és a gyerekeimnek azzal, hogy nem leszek savanyú, megkeseredett ember. A válás idején adta a kezembe Brandon angol nyelvű könyvét egy barátnom, majd születésnapi ajándékként egy angliai terápiára is befizetett. A négyórás „belső utazás” alatt hol sírtam, hol nevettem, s bár a végén nagyon fáradtnak, de olyan csodálatosan könnyűnek és tisztának éreztem magam, mint még soha. Ez az állapot hetekig tartott, s tudtam, hogy ha ez ilyen csodálatosan „működik” nálam és a velem együtt végzett hallgatóknál, akkor ennek Magyarországra is el KELL jutnia. Elmentem Brandon következő tanfolyamára, majd azután még jó néhányra, segítőnek, valamint azért hogy tanuljak.

- Hogyan folytatódott a könyv sorsa?

- Tudtam, hogy ez a módszer túlságosan jó ahhoz, hogy kicsiben, csupán pár embernek segítsen. Az egyik barátom javasolta, hogy keressem meg Domján Lászlót a könyvvel, akinek azonnal megtetszett és rábeszélt, hogy fordítsam le, az Agykontroll kiadó pedig 2002-ben megjelentette, amelyet 2004-ben Brandon Bays Belső utazás gyerekekkel című könyve követett. A tanfolyamokat 2002-ben indítottuk el, miután. 2001-ben Angliában és Ausztráliában elvégeztem a terapeuta képzést. Ma hatan vagyunk magyar terapeuták, akik segítségével több ezer ember végezte el a kétnapos szemináriumot idehaza. Ők, velünk együtt azóta is rendszeresen tesznek belső utazásokat, amelyek elvezethetnek bennünket egy lényeges felismeréshez. Ezt egy szép könyvbéli idézet fejezi ki a legjobban: „Tudd, hogy bármi jön váratlanul, Isten ajándéka, és téged fog szolgálni, ha maximálisan kiaknázod!”. Ez így igaz, mint az is, hogy ha valamitől félünk, az egyetlen lehetőség az, hogy szembenézzünk vele, bármi legyen is az.

- Mi az újdonság a belső utazásban az eddig ismert lelki problémamegoldásokkal szemben?

- Brandon Bays érdeme, hogy kifejlesztett egy olyan lépésről-lépésre vezető módszert, amelynek során, kapcsolatba kerülve a sejtekben tárolt sejtmemóriával, beindíthatjuk érzelmi-testi gyógyulásunkat. A hogyan kérdésére Brandon válasza, az hogy a sejtmemóriákhoz az érzelmeken keresztül juthatunk el. Az érzelmekre gondolva sokan érzelgősségre, narcisztikus reakciókra gondolnak -- s mint ilyet, elutasítják. Az egészségesen érzett érzelmek ezzel szemben nyitottságot, befogadó készséget jelentenek, s ha elzárjuk magunkat tőlük, hogy ne érezzük a fájdalmat, akkor annak súlyos érzelmi és testi következményei lehetnek, s kihatnak önmagunkhoz, egymáshoz, végső soron a környezetünkhöz, tágabb értelemben pedig a világhoz fűződő viszonyunkra is.

- Milyen tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak a belső utazás során?

- Brandon egy gyönyörű metaforával kezdi a könyvét, amely szerint mindannyian gyönyörű, ragyogó, tiszta gyémántként jövünk a világra, korlátlan lehetőségek birtokosaiként. Aztán felnövekedésünk során, az élet megpróbáltatásai következtében a gyémántra végtelen lehetőségeinket korlátozó rétegek rakódnak. Csodálatos ragyogásunkat egyre több réteg fedi be, míg végül már nem is emlékszünk arra, hogy valaha tündöklő gyémántok voltunk. Azokkal a rétegekkel azonosítjuk magunkat, amelyek befedik ezt a gyémántot. Aztán, ha különösen szerencsések vagyunk, egy kihívás, krízishelyzet, egy betegség, egy jókor kézbe kapott könyv, egy szeminárium formájában lehetőségünk nyílik arra, hogy áttörjünk a már említett a rétegeken, és kapcsolatba kerüljünk igazi önmagunkkal. Ekkor úgy tunik, hogy egy ideig csak egyre ezt a szemétdombot lapátoljuk. De végül, a sok hulladék és vacak alatt eljutunk a drágakőhöz, amely mindig is ott szikrázott a maga tiszta, hibátlan szépségében. Felfedezzük, hogy mindig is ez a tiszta, tökéletes gyémánt voltunk, csak azzal töltöttük az életünket, hogy azt hittük, hogy az a limlom vagyunk, ami eltakarta. A belső utazás ennek a felfedezését és közvetlen megtapasztalását nyújtja. Ezért választottuk a Sixtus kápolna freskóját a haladók számára készített CD-nk borítójára, amely tökéletesen jelképezi, hogy a Teremtő a saját képére teremti az embert, lényegi azonosságunk vizuális megjelenítését nyújtva. A Belső utazás nem elméleti szinten, hanem közvetlen, személyes megtapasztalását nyújtja annak, ami a személyiségünkön túl mi magunk vagyunk.

- Az évek során nyilván több módszert és elméleti rendszert megismertél, és alkalmaztál. Mi az, amiért mégis a belső utazást tartod a legmegfelelőbbnek a lelki fejlődés elősegítésére?

- Azért, mert a lelki és testi egészségünk útja az érzelmi problémáinkon át, rajtuk keresztül, nem pedig a transzcendencián keresztül vezet. Ahogyan az önismeret általam ismert egyik legmélyebbre hatoló tanítói, Riso-Hudson az Enneagram bölcsessége címu magyarul is megjelent könyvükben mondják: „A pszichés integráció és a spirituális önmegvalósítás nem különálló folyamatok. Spiritualitás nélkül a pszichológia nem tud felszabadítani bennünket, és nem vezet el az önmagunkra vonatkozó mélyebb igazságokhoz, a spiritualitás pedig pszichológia nélkül grandiózitáshoz, tévképzetekhez és a valóságtól való menekülési kísérletekhez vezethet.” Úgy gondolom, hogy a Belső utazás, ahogy a könyv alcíme mondja, nagyon hasznos kalauz és eszköz életünk meggyógyításának és szabadságunk visszaszerzésének útján.

- Hogyan változtatta meg az életedet Brandon módszere?

- Külső kereteiben és belsőleg is változást jelentett. De jobb megfogalmazásnak tartom, hogy egyre több, önmagam állította korlátot tudok elengedni és egyre inkább az vagyok, aki mélyen mindig is voltam. Az élet egyre élőbbé válik: minden végtelenül izgalmas, érdekes, játékos. A színek élesebbek és élénkebbek. Joseph Campbell, a világhírű mítoszkutató mondta egyszer, hogy bár az emberek életük értelméről szokták feltenni önmaguknak a kérdést, ő mégsem hiszi, hogy valóban az élet értelmét keressük. „Amit igazából keresünk, - mondja Campbell – az annak átélése, megtapasztalása, hogy teljesen, minden porcikánkkal élünk.”

Józsa Éva

Komment a cikkhez


− kettő = 6


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges