Elektromágneses térrel a stroke ellen

Dr. Xantus Gábor

rTMS - új távlatok az agyi katasztrófák gyógyításában

Coronary Artery LesionAz idegrendszer - működése során -, elektromos ingereket továbbít. Az orvostudomány számos olyan módszert alkalmazott, amellyel megpróbálták helyreállítani a sérült idegpályák működését, vagy legalábbis a sérült elektromos ingervezetést. Ezek a módszerek azonban csak korlátozott sikereket hoztak, ezért új utakat kellett keresni. Az elektromágnesesség felfedezése új lökést adott a kísérleti orvostudománynak. Igazi áttörés azonban a '80-as években következett be, amikor tudományosan elismertté vált, hogy a rövid ideig tartó, nagy teljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről az agy és a gerincvelő bizonyos pályáit. Az rTMS (repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) készüléket úgy tíz évvel ezelőtt, Angliában fejlesztették ki eredetileg diagnosztizálásra, de ma már gyógyítanak is vele.

Általa és egyfajta speciális gyógytorna alkalmazásával nagyságrendekkel lerövidül a sroke-ból, csigolyatöréses balesetekből való felépülés, továbbá sikeresen alkalmazható Parkinson-kór, sclerosis multiplex, valamint az epilepszia egyes fajtái és depresszió esetén.

Dr. Xantus Gábor egyike azoknak, aki ezzel a módszerrel gyógyít. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1993-ban végzett. Traumatológusként hét éve dolgozott, amikor egy lovasbaleset következtében öt csigolyája eltörött. Arra az osztályra került betegként, ahol addig orvosként dolgozott. Így a másik oldalról tapasztalta meg, hogyan is érezheti magát, milyen ellátásban részesül egy balesetet szenvedett, tehetetlen ember. Kiderült, hogy egyrészt az elvárható kiszolgálás messze meghaladja azokat a kereteket, amelyeket a kórházaink általában idehaza lehetővé tesznek, másrészt, hogy a rehabilitációt végző gyógytornásznak kulcsszerepe van a gyógyulásban.

Erre, vagyis a gyógytornász munkájának jelentőségére a rehabilitációm során ébredtem rá, amikor a velem foglalkozó szakember egy, a számomra addig ismeretlen, speciális látásmóddal állt hozzá a betegségemhez, és ennek köszönhetően igen hamar komoly eredményeket értünk el a gyógyulásomban. Ő az Egyesült Államokban tovább gyarapította tudását... A hasonló szakmai gondolkodásmód személyes kapcsolattá érlelődött, így lettünk társak a magánéletben is.. A velem történt baleset, és a feleségem által szerzett tapasztalatok kapcsán kezdtem gondolkozni azon, hogy a mozgásképtelen embereknek hogyan adható vissza a hit, hogyan érhető el az akarati tényezők bekapcsolása a gyógyulás érdekében. A feleségem mélyen beleásta magát a gyógytorna mélységeibe, ennek kapcsán az interneten felfedezett egy olyan módszert, amelyik felkeltette mindkettőnk érdeklődését. Rátaláltunk ugyanis egy Angliában kifejlesztett, szelektív ingeráramot adó készülékre, amelyik az agyhoz hasonló ingermintát bocsát ki, és amelynek segítségével az agy beteg területei a koponyán kívülről, mesterségesen gerjeszthetők, ezáltal a gyógyulási folyamat, speciális gyógytornával összekötve, nagyságrendekkel felgyorsítható.

- Mióta dolgoznak ezzel a géppel és módszerrel?

- Három évvel ezelőtt vásároltuk meg a készüléket, amelyik egy mágneses generátor segítségével ingereket bocsát ki, és elektródákkal kapcsolható a beteg testéhez. Magát a készüléket egyébként eredetileg diagnosztizálásra fejlesztették ki, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a központi idegrendszer és a végtagok között, hiszen számtalan esetben az operáló orvosnak úgy tűnik, hogy a gerincvelő, a baleset következtében teljesen elszakadt, ám ezzel a módszerrel biztos választ kapunk a feltételezés valódiságára, mert így nem csak arról a szakaszról érkezik visszajelzés, amit a műtőasztalon látunk, hanem a teljes idegpályáról.

- A beteg szempontjából ennek óriási a jelentősége, mivel ezen múlik, járásképes, vagy járásképtelen jövő elé néz-e...

- Valóban. Ha - szerencsés esetben - megvan az összeköttetés a végtagok és a központi idegrendszer között, az agynak újból át kell esnie azon a tanulási folyamaton, amelyen egyszer, gyerekkorban már átesett, amikor a gyerek, az őt érő ingerek és az akarata által felkeltett mozgási impulzusok révén először feláll, majd elkezd járni. Látja a felnőtteket két lábon járni, szeretné ő isstroke-clock-773177 megpróbálni, de még nem tudja, hogyan kell bekapcsolni az ehhez szükséges ingerpályákat, emiatt közel háromezerszer elesik, és hatvanezer téves mozdulatot tesz, mire rátalál azokra az idegpályákra, amelyek végül a sikeres mozgáshoz vezetnek. Mint tudjuk, az ember alig több, mint 10 százalékát használja az agyi kapacitásainak. A gerincsérülés miatt fellépő bénulást követő rehabilitációnál ezeket az egyébként nem használt idegpályákat kapcsoljuk be. Az agyat ugyanis következetes munkával meg lehet tanítani arra, hogy más módon mozgassa meg a lábat - ha van idegi összeköttetés. Erre pedig ez a készülék ad választ.

- Kizárólag diagnosztizálásra alkalmas a gép, vagy gyógyításra is?

- A tapasztalatok szerint mindkettőre. Ám a gyógyulás ütemében fontos szerepe van a kezelést végző orvos és a gyógytornász együttműködésének, mert a petyhüdt izmok mozgásának beindításához egyrészt ingereljük az agy megfelelő pontjait, másrészt újra fel kell építeni a mozgáshoz szükséges izmokat. A többi, vagyis a személyre szabott gyakorlatok végzése már a beteg állhatatosságán, kitartásán múlik.

- Úgy tudom, Budapesten kívül az országban még két helyen, Sopronban és Hajdúszoboszlón gyógyítanak ezzel a géppel. Van önök között kapcsolat?

- Nemrégen alakult meg a Magyar rTMS Társaság, amelyik abban működik együtt, hogy azokat a betegeket, akiknek a gyógyítása, a távolság szempontjából a másik régióban könnyebben megoldható, átirányítjuk. Ezen kívül szeretnénk az eredményeinket szélesebb körben, akár szakmai fórumokon bemutatni, és publikálni, hiszen rengeteg beteg gyógyulásáról tájékoztathatjuk az érdeklődőket, nem beszélve erről a viszonylag új lehetőségről, amelyik idehaza még kevéssé ismert.

- Milyen esetekben eredményes a kezelés?

- Olyankor, amikor valakinél - bármilyen oknál fogva - a végtagok és a központi idegrendszer között részlegesen megszakad a kapcsolat: általában a stroke és gerinc-, vagy koponyalapi töréses baleset esetében, de vannak sclerosis multiplexes betegeink is, akiknél - a betegség természete következtében - kialakul egyfajta ingerületvezetési zavar. Ilyenkor a betegséget ugyan nem tudjuk megállítani, de a bénulást és az izommerevséget, az idegpályák átprogramozásával, igen. Sok a Parkinson-kóros betegünk is, akiknél az anyagcsere problémák miatt rendkívül erős izomgörcsök alakulnak ki, ezek szintén ingerületvezetési rendellenességet jelentenek, és a kezeléssel eredményesen oldhatók. De tudomásunk van arról, hogy a depresszió, vagy az epilepszia egyes fajtáinál is javulás érhető el.

- Mennyivel gyorsabb ez a fajta rehabilitáció, mint a hagyományos?

- A rehabilitáció magában foglal egyfajta görcsoldást masszázs, és stimulátorok segítségével, valamint célzott gyógytornát. Ez utóbbi a végtag felől ingerli az agyat, és tanítja meg újból a mozgásra, ezzel próbál a központra hatni, az rTMS készülék pedig az agy felől keres idegpályákat, kelt fel ingerületeket. A kettő együtt alkalmazva nagyságrendeket gyorsít a gyógyulási folyamaton. Sok olyan betegünk van, akikről az állami intézményekben lemondtak. Az egyik kedvencem közülük az a 72 éves bácsi, aki agyvérzésen esett át, emiatt megbénult a felső végtagja, és azt mondták neki, hogy örüljön, ha bele tud bújni az ingébe, miközben arra vágyott, hogy még egyszer ping-pongozhasson ebben az életben. Nos, a kezeléseknek és a gyógytornának köszönhetően annyira meggyógyult, hogy megverte a feleségemet azon az asztalul szolgáló ajtón, amelyet a játék kedvéért leakasztottunk a keretről.

- Számomra úgy tűnik, talán finomítás és idő kérdése, mikor fejlesztik tovább a gépet, amelyik képes stimulálni azokat a területeket, amelyek egy bizonyos betegségért felelősek. Elképzelhető, hogy egyre több betegség gyógyíthatóvá válik ezzel a módszerrel?

- Messzire vezet, amit mond, hiszen egyfelől éppen ez történik azokkal a betegekkel, akik hozzánk fordulnak, ugyanis nem lehet rájuk húzni egyfajta sémát, amelyet bárkinél alkalmazhatunk. Nekünk ugyanis meg kell találnunk a gép segítségével azokat a pontokat az agyban, amelyek a gyógyuláshoz vezetnek. Előfordul, hogy akár háromszáz pont közül találunk rá arra a tízegynéhányra, amelyik az adott beteg számára a legjobb kombináció, ám senki másnál nem válik be. Ez egy igen komoly 30-45 perces interakció a páciens és az orvos között. Másfelől meggyőződésem, hogy az ember képes úrrá lenni bármilyen betegségen, ha vannak mellette megfelelő segítők, akik végigvezetik a gyógyulás útján, és elmondják neki, mit kell megtennie ahhoz, hogy az agya átálljon a megváltozott állapotra, és abból alakítson ki újból egy egészséges létet. A válaszom tehát, igen, csak idő kérdése, mikor jutunk el oda, hogy az agy stimulálásával bármilyen betegséget meggyógyítsunk.

- Mit gondol a betegségek és a lelki állapot közötti összefüggésről?

- Közel másfél évtizedes tapasztalattal a hátam mögött az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy vitathatatlanul visszavezethető a velünk történt baleset, betegség valamilyen lelki traumára, vagyis az ok-okozati kapcsolat egyértelmű. Aki nem ébred rá arra, miért érte a baleset, vagy milyen üzenettel bír a megjelent betegség, sohasem fog meggyógyulni. A dühös, meg nem értett ember, aki azon kesereg, miért éppen vele történt a szerencsétlenség, amikor ott van a szomszédja, aki sokkal olyanabb, mint ő. Aki haragszik a világra, nem érti meg a sorsát, arra további bajok várnak, mint arra is, aki beletörődik a sorsába, és azt mondja, igen, ez volt számomra megírva, így akarta a Jóisten - az sem fog meggyógyulni. Az viszont, aki felismeri, miért kapta, mit kellett megtanulnia belőle, milyen hibát követett el, amiért idáig jutott, és hogyan tudná helyreállítani, és emellett van benne kellő akarat végigvinni a kezelést, meggyógyul.

Komment a cikkhez


nyolc − = 2


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges