Az elektroszmogról őszintén

Prof. Dr., Dr. Varga András

„A fiúk, a férfiak esetében veszélyes a derék környékén vagy zsebben hordani a mobiltelefont, mert besugározza a spermiumokat, amelyeknek 30 %-kal csökkenti a biológiai értékét, sebességét. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett erre vonatkozó állatkísérletek bebizonyították, hogy a férfiaknak erre fokozottan oda kell figyelni. Általában elmondható, hogy a mobiltelefon, a számítógép, a televízió túlzott használata közben keletkező elektroszmog hatására kibillen a biológiai egyensúly, zavar állhat be, megjelenhetnek betegségek, sőt, a legvégső esetben, a sejtek elpusztulhatnak.

Eleinte álmatlanság, idegesség, a koncentráció csökkenése, a lányoknál, nőknél menstruációs zavarok jelentkezhetnek, általában idegrendszeri problémák mutatkozhatnak, amelyek később súlyosbodhatnak, végső esetben agydaganathoz, vérrákhoz vezethetnek. A gyerekeknél 10-11 éves korig azért Hochspannungsleitung2fokozott a veszély, mert a testük víztartalma eléri akár a 85 %-ot is, míg a felnőtteké 65-70 %. A tobozmirigyre érkező káros befolyás miatt hiába tanulják meg a gyerekek a leckét, nem tudják megjegyezni, sok esetben nyugtalanná, esetleg agresszívvá válnak, gyengébben teljesítenek, idegesek. Az állatok egyébként hasonlóan reagálnak, mint az emberek: ha nagy adag besugárzást kapnak, akár születési rendellenesség is előfordul. Példa erre az a petneházi borjú, amelyik hat lábbal született, kettő a gerincéből nőtt ki, a kerttől 150 méterre található magasfeszültségű leadó miatt.”

Az elektroszmog: szemmel nem látható elektromágneses köd, szennyeződés, amely az elektromos árammal működő, valamint a rádióhullámokat kibocsátó készülékek körül (pl.: az elektromos vezetékek, a számítógépek, mobiltelefonok körül) képződik, hat a biológiai szervezetekre, bizonyos klimatikus körülmények között változik a hatása, befolyásolja a hő, a hideg, az eső és a száraz levegő. Biológiai kísérletek igazolják, hogy a víz kristályszerkezetét, a dipólusokat átrendezi

Az Ifjúságért, az egészségért Alapítvány szervezésében kétnapos konferenciát tartottak a Parlament kupolatermében. Az előadók között volt Prof. Dr., Dr. Varga András, aki az elektroszmogról tartott előadást. Vele készült az alábbi interjú.

A Zágrábi Műszaki Egyetem elektromérnöki szakának a hallgatója volt, amikor a kezébe került egy könyv. Ebben azt olvasta, hogy minden ember feje körül egyfajta elektromos folyamat zajlik, ami azonban szabad szemmel nem látható. Ennek az elektromos térnek a nagysága, és erőssége összefüggésben van a test hőmérsékletével. Ez a gondolat felkeltette a fiatal egyetemista érdeklődését, és úgy gondolta, meg kellene keresni, milyen kölcsönhatás van az ember elektromos jelenségei és a környezet között. Eleinte Münchenben, a Nobel-díjas Buthenan vezette Max Plank Intézetben dolgozott, majd meghívták a Heidlbergi Egyetemre, ahol aztán hat laboratórium irányításával 30 éven keresztül vizsgálta az elektroszmog káros hatásait.

- Professzor is, meg kétszeresen viseli a doktori címet. Mindezek mit takarnak?

- A professzori címet a Heidelbergi Egyetemen, az ott végzett munkámmal érdemeltem ki. Németországban kaptam az első doktorátusomat, a másodikat pedig a Magyar Tudományos Akadémiától, miután a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kutattam az elektroszmog hatását a spermiumokra. A kutatások során kiderült, hogy az elektromágneses tér nagymértékben befolyásolja az egészségünket. Ott hat leginkább, ahol a legtöbb a mágneses töltés. Az emberi szervezetben ezek a következők: az idegrendszer, a vörös vérsejtek, valamint a sejtmembránok, amelyek elektromos töltéssel rendelkeznek. Az elektromágneses térnek van elektromos és mágneses komponense. Ez utóbbi ott marad a ruhánkon, a bőrünkön, a mágneses pedig behatol a szervezetünkbe, és örvényáramokat állít elő, amelyek mozgatják a biológiai egyensúlyrendszert. Így hatnak azokra a központokra, ahol van mágneses töltés, vagyis az egész szervezetre, miután a vörös vérsejtek, a sejtmembránok és az idegrendszer az egész testünkben megtalálható.

- Ezek szerint nem csak egyes testrészekre hat a besugárzás, hanem az egész testünkre?

- Úgy van, ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a fiúk, a férfiak esetében veszélyes a derék környékén vagy zsebben hordani a mobiltelefont, mert electrosmogpotencia zavarokat okoz.

- Mitől függ, hogy a betegség melyik változata jelentkezik?

- Elsősorban attól, hogy mi az illető gyenge pontja, a sugárzás hatására ugyanis a panaszok fölerősödnek. Eleinte álmatlanság, idegesség, a koncentráció csökkenése, a lányoknál, nőknél menstruációs zavarok jelentkezhetnek, általában idegrendszeri problémák mutatkozhatnak, amelyek később súlyosbodhatnak, végső esetben agydaganathoz, vérrákhoz vezethetnek. A gyerekeknél 10-11 éves korig azért fokozott a veszély, mert a testük víztartalma eléri akár a 85 %-ot is, míg a felnőtteké 65-70 %. A tobozmirigyre érkező káros befolyás miatt hiába tanulják meg a gyerekek a leckét, nem tudják megjegyezni, sok esetben nyugtalanná, esetleg agresszívvá válnak, gyengébben teljesítenek, idegesek. Az állatok egyébként hasonlóan reagálnak, mint az emberek: ha nagy adag besugárzást kapnak, akár születési rendellenesség is előfordul. Példa erre az a petneházi borjú, amelyik hat lábbal született, kettő a gerincéből nőtt ki, a kerttől 150 méterre található magasfeszültségű leadó miatt.

- Hogyan lehet védekezni a káros sugárzás ellen?

- Két fontos szempont van. Az egyik, hogy az elektromos eszköz teljesítménye ne legyen túlságosan nagy, és a tőle való távolság ne legyen túl kicsi. A számítógépeknél és a tévé készülékeknél a domború képernyős monitorokat érdemes kicserélni lapmonitorra. Ám a digitális képekkel való munka során, a képminőség miatt sokan nem tudnak áttérni az LCD monitorokra, ilyenkor hatásos képernyővédőt érdemes használni. A mobiltelefonon rövid ideig és nem sűrűn javasolt beszélni, éjszakára feltétlenül kikapcsolni. A családban lehetőleg csak egy mobiltelefon működjön, hogy sürgős esetben kéznél legyen. A mikrohullámú sütő szintén nem egészséges, lehetőleg szabaduljunk meg tőle, de ha használjuk, semmiképpen ne nézzünk bele működés közben az ajtaján keresztül, mert különösen káros a szemre. Az elektromos vezetékeket pedig érdemes fémburkolattal ellátni.

- Mennyi a javasolt határérték?

- Általában összesen napi két óránál tovább tartó besugárzás ártalmas az egészségre, beleértve a számítógép, a televízió és a mobiltelefon használatát együttvéve, ugyanis ahhoz kell tartani magunkat, amit még a szervezet el tud viselni. A tévé képernyője szintén sugároz, emiatt a gyerekeknek kikapcsolódásképpen nem ajánlott órákon keresztül nézni, vagy a számítógépen játszani ellenőrizetlenül. A mobiltelefon szintén ne legyen játékszer, ráadásul, ha túlságosan sok van belőle a családban, össze-vissza sugározza a lakást, a házat. A felnőtteknek napi két óra használata javasolt az LCD monitor esetében, a gyerekeknek fél óra, ami még nem okoz visszafordíthatatlan károsodásokat. Sajnos, amikor a gyerekek felnőttekké válnak, még kevésbé hallgatnak a szüleik jó tanácsaira. Emellett az információáramlást megnehezíti, hogy a gazdasági érdekek összeütközésbe kerültek az egészséggel, pedig amikor azt mondjuk, hogy a gyerekek nyugtalanok az iskolában, vagy hiperaktívak, meglehet, hogy e mögött a túlzott mobiltelefon vagy számítógép használat áll. Tudom, amit elmondtam, sokak számára hihetetlenül hangozhat, ám, ha kell, az aláírásommal igazolom, hogy mindez igaz, még ha a multinacionális cégek tagadják is. Németországban a mobiltelefonok dobozán egyébként már olvasható hasonló felirat, mint a cigarettás dobozokén, amely felhívja a vásárlók figyelmét, hogy káros az egészségre --ezt a harmincéves kutatómunkám teljes mértékben alátámasztja.besugározza a spermiumokat, amelyeknek 30 %-kal csökkenti a biológiai értékét, sebességét. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett erre vonatkozó állatkísérletek bebizonyították, hogy a férfiaknak erre fokozottan oda kell figyelni. Általában elmondható, hogy a mobiltelefon, a számítógép, a televízió túlzott használata közben keletkező elektroszmog hatására kibillen a biológiai egyensúly, zavar állhat be, megjelenhetnek betegségek, sőt, a legvégső esetben, a sejtek elpusztulhatnak.

Józsa Éva

Komment a cikkhez


kettő + = 7


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges