Foghúzás hipnózisban

A beteg álmodik, a fogorvos dolgozik

“Helyezkedjen el kényelmesen a fogorvosi székben, és hallgassa a zenét. Keresse meg azt a legkényelmesebb helyzetet, amelyben testének minden része ellazul. Hagyja, hogy a zene vigye magával, és figyelje meg, hogyan röpíti a zene egy más környezetbe. Sokan nyugtalanok a fogorvosi kezelés előtt - ez természetes, nem sokan szeretnek fogorvoshoz járni. Ez most egy másfajta kezelés lesz. Légzése egyre mélyebb és egyenletesebb lesz. Ahogy beszívja a levegőt és kifújja, az eltávozó levegővel nyugtalansága is eltávozik. Légzése mélyül, könnyebb és egyre lassúbb lesz” - hallja a páciens a szájsebész hipnotizőr, dr. Kelemen Pál ellazító szavait, aki Magyarországon elsőként, már több mint húsz éve segíti hipnózisba azokat a pácienseit, akiknél, valamilyen oknál fogva, nem alkalmazhatóak a hagyományos fogorvosi beavatkozások.

fogorvos- Elmondana egy esetet, hogyan kerülnek önhöz azok a betegek, akik hipnózisban kérik a kezelést?

- Internet és szájpropaganda útján. Egyébként éppen tegnap járt nálam egy fiatalember, aki Sopronból jött hozzám azzal, hogy nagyon fél az injekciótól és a fogorvosi procedúráktól, ezért azt szeretné, ha mindezeken hipnózisban esne át. Volt egy menthetetlenül rossz foga, amelynek a gyökere végén egy nagyméretű gennyzacskó fejlődött ki. A fogat ki kellett húzni úgy, hogy a csont ne sérüljön meg, mert a helyére egy implantátumot is be kellett ültetni. Amikor ezeket hipnózisban elvégeztük, és kihoztam a transzállapotból, annyit mondott, idézem: “ez marha jó volt!”

- Milyen egyéb esetekben lehet indokolt a hipnózisban történő kezelés?

- A fogászati beavatkozástól való beteges félelem, szorongás, fóbia olykor testi tüneteket is produkál, ilyenkor a legkézenfekvőbb a hipnózis, ezen kívül az allergia, az asztma lehetnek azok az okok, amikor szintén ehhez a módszerhez érdemes nyúlni például harapásvételnél, öklendezési ingernél, ájulásra hajlamos betegeknél, vagy agresszív, kezelhetetlennek vélt pácienseknél és nem utolsó sorban gyerekeknél, és kismamáknál, akik érthető, hogy nem szeretnének fölöslegesen a szervezetükbe juttatni nem természetes anyagot.

- Előfordul, hogy valakit nem lehet hipnotizálni?

- Sokszor a páciens motivációja jobb, mint a hipnotizőr képessége, vagyis, ha valaki nagyon akarja, sikerülni fog, ha viszont nem akarja, nem fog menni, mert senkit akarata ellenére nem viszünk hipnózisba. Persze vannak arra is megoldások, mit kell tenni olyankor, ha valaki nem tud ellazulni, ilyenkor ugyanis az izmok megfeszítése a célravezető a szuggesztióhoz.

- Maguk az orvosok miért idegenkednek attól, hogy akár a fogászatban, akár a gyógyítás egyéb területein hipnózist alkalmazzanak?

- Sajnos, még ma is sokszor találkozunk előítéletekkel, amelyek elsősorban a show műsorok, a tudománytalan beszélgetések, írások nyomán alakult ki az emberekben. Az 1970-es évek végéig hazánkban a hipnózist áltudománynak fogimage002minősítették, és egy kalap alá vették a parapszichológiával. Az a hiedelem, miszerint különösen az együgyű és hiszékeny embereken alkalmazható, általánosan elfogadott felfogás volt. Miközben a hipnózis tudománya négyezer éves(!) múltra tekint vissza, és az említett állításnak épp az ellenkezője igaz, vagyis az egészséges önbizalommal, jó koncentráló képességgel és dús fantáziával megáldott emberek tudják a hipnózist a legintenzívebben megtapasztalni. Egyébként a népesség mintegy 20 százaléka különösen jól, 60 százaléka normál módon hipnotizálható, a fennmaradó 20 százalék pedig nem jól reagál. - Mi a tapasztalata a hipnózis terjedéséről a fogorvoslásban?

Az emberek körében egyre nagyobb az igény a kíméletes beavatkozásra nem csak az orvostudománynak ezen a területén, hanem minden téren. Ennek a kihívásnak a tudomány igyekszik is megfelelni. Nem véletlenül fejlődnek azok a diagnosztikai eljárások, amelyek arra hivatottak, hogy fájdalommentesen állítsák fel a diagnózist, és emellett ugyanilyen fájdalommentesen kezeljék is a betegeket. A stressz csökkentése a beteg és az orvos között a gyógyulás szempontjából meghatározó jelentőségű, különösen a gyermekfogászati kezelések esetében, ahol egész életre szóló élményről dől el a pozitív vagy negatív kimenetel, és válik a beavatkozás hipnózisban egyszerűbbé, probléma mentessé. A felnőtt betegeknek sem kell szégyellniük félelmüket, nem kell kevesebbnek, esetleg nevetségesnek érezniük magukat emiatt - végre van egy hely, ahol elfogadják, komolyan veszik őket.

- A gyerekeket miért könnyebb hipnotizálni?

- Ők megszokták, hogy szerepeket játsszanak, szívesen bújnak bele kedvenc mesefigurájuk bőrébe, éppen ezért lelkesen tanulják a fogorvosnál az önhipnózist, mert eltereli a figyelmüket a félelmükről. Akár a kedvenc zenekazettájuk, akár egy általuk választott mesekazetta segíti őket abban, hogy a figyelmük a számukra legkellemesebb élmény átélésére terelődjön.

Józsa Éva

Komment a cikkhez


× 3 = húsz(on) négy


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges