Személyre szóló táplálkozás

Szántai Zsolt, a módszer magyarországi képviselője

image002

Anyagcsere analízisen alapuló személyre szóló táplálkozás?

A modern ember elvesztette a kapcsolatot a genetikai adottságai szerinti táplálkozás gyökereivel. A problémát súlyosbítja, hogy özönlenek felénk az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal. Mi lehet a megoldás? Mi az egyén számára a tökéletes étrend?

A Metabolic Typing tudományosan megalapozott, a mindennapokba könnyen beépíthető étkezési program, amely anyagcsere analízis által, a személyes táplálkozási igényeinkből indul ki.v02Szántai Zsolttal, a módszer magyarországi képviselőjével beszélgettünk.

- Hová nyúlik vissza a kutatás?

- A Metabolic Typing gyökerei a rák- és allergiakutatásból, pszichiátriai megfigyelésekből fejlődtek ki. Ha követjük az általa ajánlott táplálkozást, a szervezetben visszaáll az egyensúly, a test sejtszinten regenerálódik, valamint optimalizálódik az energiaszint. Majdnem mindannyian ismerjük saját horoszkópunkat, személyiségtesztek sorát töltjük ki önmagunk jobb megismerése érdekében, ugyanakkor személyes táplálkozási igényeinkről vajmi keveset tudunk. Például azt, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek garantáltan hízáshoz vezetnek nálunk, holott az ismerőseink egy részének semmilyen súlyproblémája nem adódik azoktól, vagy, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztásával - testünknek minden fontos anyagot megadva - kalóriaszámlálás nélkül is veszíthetünk a súlyunkból. Minthogy azt sem, hogy az étkezések alkalmával mi a fehérjék-szénhidrátok-zsírok helyes aránya a számunkra, vagy melyek azok a testrészek, amelyek súlygyarapodáskor először érintettek, és hogy melyik a számunkra ideális testmozgás.

- Napjainkban, amikor óriási választékban, mindenféle elkészítési formában jutunk hozzá az élelmiszerekhez, soha nem látott tömegeket érint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a gyermekkori elhízás. Ám ez nem mindenütt van így...

- Valóban, a különböző természetközeli kultúrák teljesen eltérő étkezési szokásokkal mindezeket a betegségeket nem ismerik. Gondoljunk csak a kitunő immunrendszerrel és állóképességgel rendelkezo húsevő eszkimókra, a százéves életkort gyakran megélő vegetáriánus őserdei kultúrákra, az olimpikonok fittségét meghazudtoló aboriginalokra vagy az afrikai bennszülöttekre.

- Vajon mi az ő titkuk?

- Igen, ezek valóban olyan kérdések, amelyek sokunkat régóta foglalkoztatnak, éppen ezért felmerül a kérdés, vajon hogyan állapítható meg, hogy melyik ember milyen táplálkozási csoportba tartozik? Nos, a Fitline Metabolic Typing módszerrel feltérképezhetőek az anyagcserét befolyásoló tényezők. Ezek az autonóm idegrendszer, a sejten belüli anyagcsere folyamat és a hormonális beállítottság. Ezek mérése a német szabadalmi eszköz, az EVA 3000 (Ernahrung Vertraglichkeit Analyse) segítségével történik, a tanácsadás pedig a Metabolic Typing évtizedes tapasztalataira épül.

- Hogyan zajlik a mérés?

- A alany egy csuklópánttal van kapcsolatban a géppel. A gépben tesztanyagok vannak, melyek elektromos impulzusokká vannak átalakítva. Ezek az impulzusok különböző frekvenciákon jutnak be a szervezetbe, amelyekre a test izomreakcióval válaszol. Ez hasonlatos a térdreflexhez. Ezeket a jeleket érzékeli a mérő személy, és így kapunk igen - nem válaszokat a különbözo értékekre. A mért adatokat betápláljuk a Fitline Metabolic Typing programba, és ezek alapján a szakképzett dietetikus tanácsadó összeállítja a vizsgált személy számára optimális élelmiszerlistát, az étkezéseken belüli szénhidrát-fehérje-zsír arányt, valamint az ennek megfelelo étrendet, az ennek megfelelő receptekkel együtt.

- Ez a fajta étkezési program miben más, mint az eddigiek?

v03- Abban, hogy a személyes anyagcsere-jellemzők meghatározása alapján, egy minden oldalról átgondolt étkezési programot kínál, amelyik figyel az optimális élelmiszerek arányára, a szénhidrát-toleranciára, a hormonális és a vércsoportban rejlő sajátosságokra. Nem csak fogyókúra, hanem olyan táplálkozási rendszer, amely segítségével a szervezet az optimális testsúly elérését anélkül éri el, hogy emiatt éheznünk kellene. A cél, hogy számos könnyen felhasználható, praktikus információval járuljunk hozzá az egészségi állapot javulásához. Ebben fontos szerepet kap, hogy megtanuljuk testünk jeleit értelmezni, és azokkal harmóniában élni. Nincs szükség arra, hogy egy ránk erőszakolt, tőlünk és "testünktol idegen" diéta lépéseit betartsuk, hanem szervezetünk egyértelmű jeleit tudatosítva megtaláljuk a tökéletes étkezési kombinációt. Amennyiben követjük az öröklött tulajdonságokra alapozott általános, egészséges étkezési alapelvekkel kiegészített étkezési programot; megelőzhetők, illetve visszafordíthatók a degeneratív betegségek, erősíthető az immunrendszer, elérhető és megtartható az optimális testsúly, nő az energiaszintünk, mentális frissességünk, túljutunk a hangulatingadozásokon, depresszión, erőnk és állóképességünk minden eddigi teljesítményét felülmúlhatjuk.

- Hogyan hasznosulnak a Metabolic Typing mérés és tanácsadás eredményei a különböző élethelyzetekben?

- Az iskolában például, az erősödő immunrendszer következménye emelkedő iskolai teljesítményhez vezet, a fogyókúrázók az ideális testsúlyukat jojo-hatás és éhségrohamok nélkül érhetik el, az élsportban a csúcsteljesítményeket az optimális tápanyag-összetétel segíti elő a különböző doppingok helyett, a munkahelyen pedig, a napi kihívások kiegyensúlyozott és könnyed kezelése a következmény, míg idősebb korban testileg és lelkileg fitt, aktív és egészséges élet.

Józsa Éva

alulra

2 Comments to “Személyre szóló táplálkozás”


  1. Nagyon jó lett a weblap, csak így tovább!

    1
  2. Nagyon tetszett,köszönöm,hogy elolvashattam,további sok sikert!

    2

1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Minden, ami egészséges | Személyre szóló élet? 09 09 09

Komment a cikkhez


négy + = 13


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges