A titkok titka

titkok titka3

Már az idejét sem tudom, mikor kezdtem el figyelni az életet, vagyis azt, hogyan is működik. Nem volt ez tudatos döntés, persze, de egyszer csak elkezdett érdekelni, minek mi a következménye – fogalmazhatnánk úgy is, hogy elkezdtem odafigyelni az ok-okozati összefüggésekre, de maradjunk inkább az egyszerű, közérthető megfogalmazásnál. Nos, a lényeg, hogy újságíróként rengeteg emberrel kerültem kapcsolatba, így megadatott a szabadság, hogy bárkinek bármilyen kérdést feltehettem arról, kinek, hogyan alakult az élete.

A Szerencse csillagai rovatban olvasható egy része azoknak a beszélgetéseknek, amelyeket élsportolókkal, edzőkkel, művészekkel, ismert emberekkel készítettem arról, milyen szerepet játszott az életükben a szerencse, mi vezette őket sikerre. De nem csak őket kérdeztem meg a szerencséről, hanem hétköznapi embereket is, akik szívesen elmesélték, életük melyik területét mondhatták sikeresnek vagy sikertelennek. Ezen kívül egy másik terület is szolgáltatott gazdag ismereteket: az NLP (Neuro-Lingvisztikai Programozás), amelyik segítségével a tudatalatti titokzatos tárházába, működésébe pillanthattam be, vagyis abba, hogy a fájdalmas gyerekkori emlékek milyen probléma formájában bukkannak elő felnőttkorban – megoldásra várva. Az emberek legtöbbjének életében ezek a beszélgetések voltak az elsők, amelyek során elmesélték a velük történteket, rálátva így a saját problémáik összefüggéseire.

Végül összeállt valamiféle összefoglalása mindezeknek, és - mérhetetlenül leegyszerűsítve -, a következőkre jutottam:

titkok titka2

az egyik, hogy mindannyiunk életében (leginkább gyerekkorban) történik valamilyen fájdalmas emlék – trauma – amelyik felnőtt korunkban az életünk egyes területein/vagy mindegyiken (munka, párkapcsolat, vagy a függőségek különböző formáiként, mint az alkohol-, drog-, evés-, szex-függőség, dohányzás, munkamánia stb., vagy betegségek formájában nyilvánulnak meg) akadályoz bennünket a sikerben. A probléma gyökerében minden esetben az önbecsülés hiánya áll – vagyis az, hogy az illető nem érzi magát „elég jónak”. A jó hír azonban az, hogy a tudatos szembenézés a gyerekkori emlékkel – egy sajátos módszer segítségével – óriási megkönnyebbülést eredményez, így elhárul a siker útjából az akadály.

A másik: egy aranyszabály, a Biblia alaptörvénye ((Máté 7,12), amelyik döbbenetes módon működik minden ember életében, akár tudatában van ennek, akár nem, akár figyeli ezt, akár nem. Íme többféle megfogalmazásban:

 top secret1

„Amit akartok, hogy Veletek tegyenek az emberek, Ti is azt tegyétek velük.” Jézus pozitívan fogalmazza meg azt a cselekvési szabályt, amit addig negatív formájában ismertek: „Amit nem kívánsz magadnak, azt ne tedd másnak se.”       (Sabbath 31a) “Ne tedd azt másnak, amit nem szeretnél, hogy ő Neked tegyen.” (Hillél) "Ami Neked nem esnék jól, azt ne tedd felebarátodnak!  (Hillél). Az üzenet örök érvényű, ám nemigen vagyunk a tudatában annak, mennyire igaz. Valójában arra szeretné felhívni a figyelmünket, hogy minden gondolatnak, kimondott szónak, tettnek következménye van, méghozzá az, hogy előbb-utóbb (akár több évtized távlatában is) a tett visszaszáll arra, akitől származik, egyszerűen szólva: az illető visszakapja. Ám van a „visszakapásban” egy „svédcsavar”, mégpedig az, hogy nem feltétlenül attól, akinek adta, hanem olyasvalakitől, akitől a legjobban fáj! Miért? Nos, azért, hogy legközelebb, amikor ugyanezen járna az eszünk, eszünkbe jusson, mennyit szenvedtünk miatta, és tudatosuljon bennünk, hogy ne tegyük mással, ami miatt a testünk vagy a lelkünk megbetegedett. Ám a két esemény között sokszor olyan sok idő telik el, hogy már nem is emlékszünk rá, hogy ezt valakivel valamikor megtettük!

Komment a cikkhez


6 × nyolc =


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges