Orvosi hetilap 151. évfolyam, 37. szám

  (A teljes publikációkból, itt csak a legfontosabb részletek, és a vizsgálat konklúziója található meg)

A prosztata adeno-carcinomája a gazdaságilag fejlett társadalmakban az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, és a tüdő daganatok után a második leggyakoribb tényező a férfiak daganatos halálozásában. Tekintettel arra, hogy szervre lokalizált megbetegedés esetén a tünetek nagyon szegényesek, az elmúlt évtizedekben a prosztataspecifikus antigén (PSA) felfedezésével lehetőség nyílt a rákos megbetegedés korai felismerésére.

 Hormonrezisztens és metasztatikus prosztatarák miatt taxán-kemoterápiában részesülő betegek életminőségének javítása érdekében a szerzők egy speciális céklakészítményt* adtak egy hónapon át

  • 2×10 g dózisban 24 (életkor: 68±8 év) betegnek, akik
  • 3,6±2,8 éve jelentkeztek először panaszaikkal.

Ez a céklakészítmény* számos, a szervezetben lezajló biokémiai reakcióutat, enzim- és metabolitszintézist befolyásol.

A kezelést követően 18 fő esetében tudták az adatokat kiértékelni. A rutin laboratóriumi vizsgálatok mellett a betegek PSA-, HbA1c-értékeit, 9 citokin- és 3 növekedésifaktorszintet, a redox-homeosztázis globális paramétereit, fémionháztartásuk néhány elemét, Zn- és szabadprotoporfirin-szintjét, transzmetiláló képességét a kezelés megkezdése előtt és egy hónap múlva határozták meg.

Eredmények: Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek döntő többségében a céklakészítmény* kedvező hatása érvényre jutott, és a tumoros betegekre jellemző szignifikánsan magas Zn- és szabadprotoporfirin-szintek csökkentek, valamint a transzmetilezési folyamatok felgyorsultak. Eredményeik alapján az általuk alkalmazott céklakészítmény* mérsékelt és tartós fogyasztása kedvezően befolyásolja a betegek életminőségét, de több esetben megfigyelhető növekvő EGF-érték miatt szoros orvosi kontroll szükséges kemoterápiában részesülő prosztatarákos betegeknél. A 30 napig tartó   céklakészítménnyel* történő kezelésben és kemoterápiában is részesülő metasztatikus betegek adatait együtt elemeztük.

Azt tapasztaltuk, hogy általában a proinflammatorikus citokinek szérumszintje tendenciájában csökkent a céklakészítmény* hatására. Az antiinflammatorikus citokinek értékei is csökkenést mutattak.

Az EGF értéke ellenben szignifikánsan nőtt a kiegészítő kezelés hatására, ami az androgén dependens tumorsejtek proliferációjában jelentős szerepet játszik [38]. Ha az IL-2 szérumszintjeit egyedekre lebontva értékeltük, akkor azt láttuk, hogy az IL-2 a betegek közel felében (44%) kedvezően emelkedett [38]. Figyelemre méltó volt, hogy az IL-6-, IL-8- és a TNF-α-szintek, amelyeknek proinflammatorikus aktivitása összefüggést.

Komment a cikkhez


7 + = nyolc


Copyright © 2011 - Mindenamiegeszseges